Du er her:

Vielse

Har I tilknytning til Åby sogn og ønsker at blive viet i en af sognets kirker, skal I ringe til kirkekontoret på 86 15 78 01, mandag: kl. 9.00-13.00, tirsdag - fredag: kl. 10.00-13.00, torsdag tillige kl. 15.00-17.00.

Vi aftaler så dato og klokkeslæt sammen og I vil få tilsendt en vielsesbekræftelse pr. post. Vielsesbekræftelsen indeholder dato og klokkeslæt og orientering om præster. Desuden orienterer vi jer i vielsesbekræftelsen om prøvelsesattest og vidner. Cirka to måneder før vielsen kan I ringe til kirkekontoret og få oplyst, hvilken præst der skal foretage vielsen. Man må gerne ønske en bestemt præst, men vi kan ikke garantere, at vi kan imødekomme ønsket.

I god tid inden vielsen skal I ringe til præsten for at aftale tid til en vielsessamtale. Vi henviser desuden til www.borger.dk for generel information om vielser.

Navneændring ved vielse
Navneændring i forbindelse med en vielse (såvel borgerlig som kirkelig) er gratis indtil 3 måneder efter vielsen. Se nærmere på www.borger.dk. Stort set alle øvrige navneændringer pålægges gebyr på 480 kr. En navneændring kan anmeldes elektronisk eller skriftligt men fælles er dog, at kirkekontoret ikke må påbegynde sagsbehandling, førend der er betalt. Man betaler ikke for selve navneændringen men for sagsbehandlingen, da et ønske om en navneændring ikke altid kan lade sig gøre.

Læs meget mere om betaling, navneloven og muligheder på www.personregistering.dk og www.familiestyrelsen.dk.

Ris-kastning ved vielser
Det er jo gammel skik, at venner og familie kaster ris over brudeparret, når det kommer ud efter bryllupshandlingen i kirken. Åby sogns menighedsråd har imidlertid haft denne skik oppe til drøftelse og vedtaget, at man ikke længere tillader riskastning - eller kastning med andet - på kirketrappen og området foran kirken.

To forhold er vigtige for denne beslutning:

a) Et dyreetisk hensyn.
b) Et renholdelsesmæssigt hensyn.